• Lorem ipsum

Kek en Keek

27 Sep 2024
door Lotte

Van cupcakes tot een eigen bakkerij

Denise Blom (33) is het gezicht achter Kek en Keek Bakingstudio, gevestigd in het pittoreske De Weere in Noord-Holland. Haar bakavontuur begon op 18-jarige leeftijd, tijdens een stage bij een grafisch bedrijf. "Een collega kwam met zelfgemaakte cupcakes, en ik was meteen verkocht! We volgden samen een workshop en vanaf dat moment was bakken mijn passie. Tijdens mijn grafische opleiding gebruikte ik het bakken zelfs als onderwerp voor verschillende projecten, zoals een app voor recepten en chocolade-ligaturen."

De opbouw van Kek en Keek

In 2017 werd de naam Kek en Keek officieel vastgelegd, hoewel Denise in de beginjaren alleen af en toe bestellingen aannam van familie en vrienden. Pas na de coronaperiode besloot ze haar bakkerij serieus op te bouwen, terwijl ze nog steeds parttime werkt bij het bedrijf van haar vader. "Hij gaf me de ruimte om Kek en Keek verder te ontwikkelen. Nu combineer ik beide werkzaamheden, maar binnenkort verhuis ik naar een nieuwe locatie zodat ik werk en privé beter kan scheiden."

Met de komst van haar zoontje Frenkie in april 2023 wordt de combinatie van werk en gezin steeds uitdagender, maar Denise kijkt uit naar de volgende stap: een aparte werkruimte waar ze haar creaties verder kan ontwikkelen.

Grootste prestaties en samenwerkingen

Een van Denise’s grootste mijlpalen was de samenwerking met Kaaptaart Supplies. "Zij vroegen me om als Cakefluencer hun webshop te promoten met een kortingscode. En toen Cupcakedozen.nl me vroeg om deze blog te schrijven, was ik echt flabbergasted! Het is een eer om mijn verhaal te mogen delen."

Een typische dag in de bakkerij

Een werkdag bij Kek en Keek verloopt nooit hetzelfde. "Ik verdeel mijn tijd tussen vaste werkdagen bij mijn vader en het bakken, vaak in de avonduren. Zodra ik mijn nieuwe werkruimte heb, kan ik mijn werk nog beter organiseren."

Denise werkt graag met een podcast op de achtergrond. "Mijn favoriet is Moordcast van Dionne en Henrik Slagter. Er is geen betere combinatie tussen bakken en true crime!"

Liefde voor floral taarten

Denise heeft een voorliefde voor floral taarten, waarbij ze gebruikmaakt van de paletmestechniek. "Dit geeft zo’n prachtig effect, en ik wil mijn techniek nog verder verbeteren. Ik heb zelfs een cursus van LILA Cake Shop aangeschaft, maar moet de tijd nog vinden om die te volgen."

Wat ze minder graag maakt? Hoge bruidstaarten. "De stress is het gewoon niet waard, haha! Kleine taarten en cupcakes zijn meer mijn ding."

Fouten en lessen

Zoals elke bakker heeft Denise ook haar uitdagingen gekend. "Mijn grootste fout in het begin was het gebruik van cream cheese frosting voor een zware bruidstaart in de zomer. De taart zakte door de hitte in, en ik heb daar echt van geleerd hoe belangrijk het is om tussendoor te koelen."

Ook het gebruik van te veel kleurstof voor diepgekleurde taarten was een leerpunt. "Er zijn technieken om met minder kleurstof de meest felle kleuren te krijgen, en dat probeer ik nu zoveel mogelijk toe te passen."

Een andere fout? "Ik rekende in het begin veel te lage prijzen. Dat is iets waar veel beginnende bakkers mee worstelen. Klanten realiseren zich niet altijd dat verse ingrediënten, uren werk en liefde in elk baksel zitten."

De smaak moet perfect zijn

Voor Denise is de smaak minstens zo belangrijk als de presentatie. "Een taart kan er prachtig uitzien, maar smaakt hij ook goed? Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen als een taart droog is. Klanten moeten begrijpen dat kwaliteit tijd en geld kost."

Trends en inspiratie

Denise volgt de nieuwste baktrends op de voet. De vintage cake is een van haar favorieten. "Ik heb er helaas nog maar één mogen maken, maar ik hoop deze stijl vaker toe te passen." Wat betreft de Wavy Piping trend, is ze nog niet helemaal overtuigd: "Misschien moet ik het eerst uitproberen!"

Haar inspiratie haalt ze uit andere baksters en de natuur. Instagram is een belangrijke bron, waarbij LILA Cake Shop en Bakes By Her haar favorieten zijn.

Tips voor beginnende bakkers

Denise’s belangrijkste advies? Gewoon beginnen! "Je leert door te falen, maar het komt altijd goed. Ontwikkel je eigen stijl en durf bestellingen af te slaan die niet bij je passen. Het moet leuk blijven voor jezelf."

En een paar praktische tips:

  • Voeg een klein beetje paarse kleurstof toe aan botercrème om deze witter te maken.
  • Bak op lagere temperaturen (140 graden) om uitdrogen te voorkomen.
  • Zet je koelkast niet te koud, om condensvorming en scheuren tijdens transport te vermijden.

Sociale media en dromen voor de toekomst

Sociale media spelen een cruciale rol in de groei van Kek en Keek. "Ik krijg veel bestellingen via Instagram en vind het leuk om te laten zien wat ik kan. Als ik naar mijn feed kijk, ben ik best trots!"

Voor de toekomst droomt Denise ervan om online cursussen aan te bieden. "Een Baking 101 cursus staat op de planning, net als 1-op-1 lessen. Daarnaast wil ik mijn paletmes- en floral cupcake-technieken verder ontwikkelen."

Het belang van verpakking

De verpakking van haar taarten is voor Denise net zo belangrijk als de smaak. "Een mooie taart verdient een mooie verpakking. Ik gebruik hoge taartdozen met venster, zodat klanten meteen de taart kunnen bewonderen."

Het meest unieke verzoek

Tot slot deelt Denise het gekste verzoek dat ze ooit kreeg: "De klassieke piemeltaart voor een vrijgezellenfeest. Altijd goed voor een lach!"

Met een bakkerij vol creativiteit, passie en humor is Denise Blom een inspiratie voor andere bakkers en ondernemers. Je kunt haar werk bewonderen op Instagram en Facebook, of een kijkje nemen op haar website www.kekenkeek.nl.