• Lorem ipsum

Vantastic Sweets

13 Aug 2024
door Lotte
 

Ontstaan van Vantastic Sweets

Vanda Mendes, de 38-jarige bakker achter Vantastic Sweets, begon haar avontuur in Vlaardingen. "In 2020 kreeg ik Covid en tijdens mijn herstel pakte ik een oude hobby op: bakken," vertelt Vanda. Wat begon als een manier om haar dagen te vullen, groeide uit tot iets veel groters. Haar zusjes moedigden haar aan om haar creaties te delen op social media, wat leidde tot de oprichting van Vantastic Sweets in 2021.

Passie voor taarten

Van kinds af aan had Vanda al een liefde voor bakken. "Ik vind het leuk als mensen genieten van mijn creaties en smullen," zegt ze. Het decoreren van taarten is haar favoriete onderdeel van het bakproces. "Het leukste gedeelte is het decoreren, het minst leuk vind ik het administratieve werk," geeft ze eerlijk toe.

Een autodidactische reis

Vanda is een self-taught baker en heeft veel online geleerd. Onlangs volgde ze een cursus, en ze hoopt in de toekomst vaker cursussen te kunnen volgen, het liefst in het buitenland. "Paris, here I come," zegt ze enthousiast.

Groei als ondernemer

Het runnen van een eigen bedrijf heeft Vanda veel gebracht. "De ontwikkeling die ik maak, is geweldig. De mensen om mij heen zien mij groeien en nu zie ik het ook," vertelt ze trots. Ze waardeert de vrijheid van het ondernemerschap en de mogelijkheid om dagelijks eigen keuzes te maken.

Uitdagingen in het ondernemen

Ondernemen brengt ook uitdagingen met zich mee. Vanda ervaart dat ze vaak tijd tekort komt om alles te doen wat ze wil. Hoewel ze af en toe hulp krijgt, regelt ze de meeste zaken zelf. Haar tip voor beginnende bakkers? "Doen! Het is soms moeilijk en zwaar, maar waar een wil is, is een weg."

Favoriete baktrends

Vanda houdt van romantische cakes met verse bloemen en heeft onlangs veel bento's en vintage heart cakes gemaakt. "Zelf hou ik van romantische cakes met verse bloemen," deelt ze.

Keti Koti

Vanda won de Rotterdamse Keti Koti Cake Off met haar unieke 'Keti Koti Cake'. Deze zoetigheid, gemaakt met kokosmelk, cassave, gecondenseerde melk, passievrucht, en mango, werd door zowel het publiek als de jury gekozen als de lekkerste en meest passende lekkernij voor Keti Koti. “Ik heb lang nagedacht over welke smaak-combinaties ik wilde toepassen op de Keti Koti Cake, want ik wilde eer doen aan de viering van Keti Koti. Zo heb ik ingrediënten gebruikt die de tot slaaf gemaakten in die tijd daadwerkelijk aten. Ik ben blij dat dit is erkend door de jury en dat ik de winnaar was!”

Belang van Instagram

Instagram speelt een cruciale rol in Vanda's onderneming. "Door Instagram ben ik gegroeid. Het is een belangrijke bron voor nieuwe klanten," legt ze uit. Ze haalt veel inspiratie en kennis van het platform en wil op haar beurt anderen inspireren met haar creaties. 

Verpakking: De eerste indruk

Voor Vanda is de verpakking van haar producten van groot belang. "Het eerste wat de klant ziet, is de doos. Presentatie is dus belangrijk," zegt ze. Ze kiest haar verpakkingen zorgvuldig uit, met aandacht voor professionele uitstraling, prijs, en stevigheid. Haar favoriete verpakkingen? "Ik vind jullie cupcakedozen en hoge dozen ideaal."

Toekomstvisie

Vanda droomt van een eigen winkel, een Cakery, waar mensen dagelijks kunnen genieten van haar cakes en een kopje thee. "Dat zou een droom zijn die uitkomt," besluit ze met een glimlach.