• Lorem ipsum

Wish U Sweet

11 Sep 2024
door Lotte

In een sfeervolle bakkerij in Tegelen, verscholen tussen de straten van een rustig dorpje, vinden we Anna Moczydlak, de 27-jarige oprichtster van Wish U Sweet. Wat begon als een toevluchtsoord in moeilijke tijden, groeide uit tot een van de grootste bakstudio's in de omgeving van Venlo. 

Bakken als ontsnapping en heling

Anna's reis begon in een donkere periode van haar leven, waarin bakken een toevluchtsoord voor haar werd. "Bakken werkte als een vorm van therapie," vertelt Anna. "Tijdens het bakken bestond de wereld alleen uit mij en de taart." Zonder het te beseffen, legde ze hiermee de basis voor wat later haar carrière zou worden. Anna had nooit gepland om bakken als bron van inkomen te gebruiken, maar naarmate ze meer tijd in de keuken doorbracht, werd haar vooruitgang zichtbaar.

De geboorte van Wish U Sweet

In eerste instantie deelde Anna haar creaties slechts met vrienden en familie, maar de positieve reacties en aanvragen die daaruit voortkwamen, brachten haar op het idee om een stap verder te gaan. "Van tijd tot tijd plaatste ik foto’s van mijn taarten op mijn privé-sociale media, wat ertoe leidde dat vrienden begonnen te vragen of ze die konden bestellen," vertelt ze. Het aantal aanvragen groeide dankzij mond-tot-mondreclame en al snel kon ze niet meer thuis bakken. "Met zoveel bestellingen voelde het onverantwoord om thuis te blijven bakken, dus besloot ik al snel een ruimte te huren en een bedrijf te starten."

De beginperiode was zwaar, de kosten stapelden zich op en het was moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar Anna bleef volhouden, gesteund door de taartliefhebbers om haar heen. "Elke week kwamen er meer tevreden klanten die mij aanbevalen bij hun vrienden," zegt ze trots. Vandaag de dag runt Anna de grootste bakstudio van Venlo en omgeving, een prestatie waar ze met recht trots op kan zijn.

Creativiteit als sleutel tot succes

Wat Anna onderscheidt van andere bakkers, is haar toewijding aan het ambacht en haar oog voor detail. "Mijn grootste prestatie is het perfectioneren van mijn ambacht tot het punt waarop ik constant hoogwaardige taarten kan leveren die niet alleen esthetisch mooi zijn, maar ook een glimlach op het gezicht van mijn klanten toveren." Elke dag in haar bakkerij is anders, en dat is precies wat haar werk zo boeiend maakt. "Hoewel het bakken van biscuitgebak en het aanbrengen van crèmes dagelijkse bezigheden zijn, vraagt elk project iets nieuws van mij."

Voor Anna is het maken van een taart meer dan alleen het volgen van een recept. Het is het creëren van iets persoonlijks en betekenisvols. Vooral bij bruidstaarten komt dit tot uiting. "Ik hou ervan om een ontwerp te creëren dat is afgestemd op het verhaal van het stel. Het is bijzonder om iets te maken dat niet alleen mooi is, maar ook betekenisvol."

"Daarnaast geniet ik enorm van het maken van grote kindertaarten, vooral die met een vleugje magie erin. De fantasie en vreugde die ik in deze ontwerpen kan stoppen, maakt het een bijzonder leuke uitdaging."

De onmisbare rol van ondersteuning

Ondanks haar indrukwekkende prestaties, blijft Anna bescheiden en dankbaar voor de steun die ze heeft ontvangen. "Mijn partner is absoluut onmisbaar in mijn bakkerij," benadrukt ze. "Vanaf het begin heeft hij in mij geloofd en me gesteund. Zonder zijn steun zou mijn bakkerij niet zijn wat het vandaag is." Deze samenwerking heeft haar geholpen om de uitdagingen van het ondernemerschap het hoofd te bieden en haar dromen te realiseren.

Het belang van trends en innovatie

Als creatieveling blijft Anna constant op zoek naar nieuwe inspiratie en technieken. "Ik volg de trends in de bakwereld met veel interesse," vertelt ze enthousiast. Ze noemt boterbloemen en rijst- en wafelpapier als haar nieuwste favorieten. "De veelzijdigheid van deze materialen biedt zoveel mogelijkheden," zegt ze. Anna blijft zichzelf uitdagen om nieuwe vaardigheden en technieken te leren, en ze hoopt dat dit proces nooit eindigt. "Het ontdekken van nieuwe mogelijkheden met bekende ingrediënten en technieken blijft een bron van plezier en inspiratie voor mij."

Inspiratie uit het dagelijkse leven

Anna's inspiratie komt vaak uit onverwachte hoeken. "Ik haal mijn inspiratie uit schilderijen, grafische kunst, en zelfs de natuur," zegt ze. "Ik zie zelfs inspiratie in allerlei jurken. Ik geloof dat we dagelijks omringd worden door talloze inspirerende dingen; het gaat erom dat we leren ze op te merken." Deze creatieve kijk op de wereld stelt haar in staat om unieke en gepersonaliseerde creaties te maken die haar klanten blijven verrassen.

Belangrijke uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook moeilijke kanten aan het runnen van een succesvolle bakkerij. "Een van mijn grootste uitdagingen is het feit dat er maar 24 uur in een dag zitten. Ik heb zoveel ideeën en plannen die ik graag zou willen realiseren, maar ik loop vaak tegen de beperking van tijd aan. Het vinden van de juiste balans tussen mijn creatieve ambities en de beschikbare tijd is een voortdurende uitdaging."

Een blik op de toekomst

Anna's dromen voor de toekomst zijn groot. Ze wil haar bakkerij uitbreiden met nieuwe, innovatieve producten en misschien zelfs meerdere locaties openen. "Uiteindelijk streef ik ernaar om een leidende rol te spelen in de lokale gemeenschap en mijn bakkerij te laten groeien tot een herkenbaar en gewaardeerd merk," deelt ze. Haar ambitie is aanstekelijk, en het is duidelijk dat ze vastbesloten is om haar doelen te bereiken.

Advies voor beginners

Voor degenen die net beginnen met bakken, heeft Anna enkele waardevolle tips. "Wees geduldig en leer van je fouten," adviseert ze. "Bakken vereist precisie en het is normaal om af en toe fouten te maken." Ze benadrukt ook het belang van het volgen van workshops en cursussen om je vaardigheden te verbeteren, en het durven experimenteren met nieuwe ideeën. "Bakken is zowel een wetenschap als een kunst, en je zult veel leren door verschillende combinaties en technieken uit te proberen."

Daarnaast wijst Anna op het belang van goed voorraadbeheer. "Beheer je kosten en voorraad zorgvuldig om verspilling te minimaliseren en je winst te maximaliseren," zegt ze. Deze zakelijke wijsheid heeft ze door ervaring geleerd, vooral na haar fout in het begin met te lage prijzen. "Ik had niet precies berekend wat de werkelijke kosten van de ingrediënten waren, waardoor ik uiteindelijk vrijwel niets verdiende," geeft ze toe. Het was een waardevolle les die haar leerde het belang van een gedegen kostenanalyse.

Het mooiste compliment

Anna's werk heeft al veel mensen gelukkig gemaakt, maar een ervaring zal ze nooit vergeten. "Het mooiste compliment dat ik ooit heb ontvangen, was toen een klant huilde van blijdschap bij het zien van de taart die ik had geleverd," herinnert ze zich. "Het was een ongelooflijk ontroerende ervaring en een bevestiging dat mijn werk echt een verschil maakt voor mensen."

Het belang van verpakking

Anna begrijpt ook het belang van details, zoals de verpakking van haar producten. "De verpakking is zeer belangrijk voor mij," legt ze uit. "Het speelt een cruciale rol in het beschermen van de kwaliteit en versheid van mijn gebak, en het draagt bij aan de presentatie en algehele klantbeleving. Een aantrekkelijke en functionele verpakking zorgt ervoor dat mijn producten niet alleen veilig aankomen, maar ook een blijvende indruk maken. Het is een kans om mijn merkidentiteit te versterken en de zorg en aandacht die in mijn bakwerk zijn gestoken, te weerspiegelen."

Social media als onmisbaar instrument

Voor Anna is social media cruciaal voor haar bedrijf. "Het merendeel van mijn klanten komt via Instagram of Facebook," vertelt ze. Hoewel deze platforms essentieel zijn voor het aantrekken en behouden van klanten, erkent ze dat het tijd en moeite kost om consistentie en esthetiek in haar content te waarborgen. "Het onderhouden van een sterke online aanwezigheid is daarom een belangrijke maar tijdsintensieve taak."

Met haar passie, doorzettingsvermogen en oog voor detail heeft Anna Moczydlak van Wish U Sweet niet alleen een succesvolle bakkerij opgebouwd, maar ook een bron van inspiratie voor anderen gecreëerd. Haar verhaal herinnert ons eraan dat dromen werkelijkheid kunnen worden, zelfs als ze beginnen in de moeilijkste periodes van ons leven.

Volg ook Anna's reis en Wish U Sweet