• Lorem ipsum

Hoe vries je een taart in zonder smaak of textuur te verliezen?

30 Sep 2024
door Lotte

Taarten invriezen is een life saver voor bakkers! Of je nu een last-minute taart hebt of gewoon wat tijd wilt besparen, het is de perfecte manier om je creaties langer vers te houden. Maar hoe pak je dat nu aan zonder dat je straks een droge cake of een ingezakte taart hebt? In deze blog lopen we stap voor stap door het proces en geven we antwoord op veelgestelde vragen zoals: wanneer invriezen, hoe te werk gaan bij ganache en het gebruik van een taartdoos in de vriezer.

Het basisproces van een taart invriezen: de stappen

Stap 1: Bakken en koelen

Na het bakken laat je de cake volledig afkoelen op een rooster. Dit is essentieel! Als je een warme cake invriest, creëer je condens in de verpakking, wat kan leiden tot een kleffe textuur. De gouden regel: zorg dat de cake op kamertemperatuur is voordat je verdergaat.

Stap 2: Crumbcoaten

Een crumbcoat is als een deken voor je cake: het beschermt tegen kruimels en houdt de taart stabiel als je hem verder gaat decoreren. Deze dunne laag botercrème is niet alleen handig tijdens het decoreren, maar vormt ook een extra barrière als je de taart invriest. Zorg ervoor dat de crumbcoat goed hard is geworden (je kunt hem even in de koelkast zetten) voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 3: Afsmeren en invriezen

Nu kun je ervoor kiezen om de taart volledig af te smeren met botercrème of ganache voordat je hem invriest. Als je de taart verder wilt decoreren (met fondant, bloemen of andere toppings), dan is het handig om de taart na deze stap in te vriezen en later af te werken. Wil je de taart helemaal af hebben? Dan kun je zelfs een gedecoreerde taart invriezen! Let wel op dat sommige decoraties, zoals suikerbloemen of delicate details, beter pas na het ontdooien worden toegevoegd.

Tip: Wikkel de taart strak in plasticfolie om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen lucht bij de taart kan komen, want dat kan de smaak en textuur beïnvloeden.

Welke fases zijn geschikt om een taart in te vriezen?

Je kunt op verschillende momenten besluiten om de taart in te vriezen. Dit hangt af van je planning en het eindresultaat dat je voor ogen hebt. Hier zijn drie opties:

  1. Na het bakken, voor het decoreren: Perfect als je vooruit wilt werken. De cake is gebakken, maar nog niet gecoat of gedecoreerd. Wikkel elke laag afzonderlijk in plasticfolie en plaats ze in de vriezer.
  2. Na het crumbcoaten: Dit is handig als je de taart later wilt afwerken. De crumbcoat beschermt de taart, zodat je hem veilig kunt invriezen.
  3. Na het afwerken: Als je de taart al volledig hebt afgewerkt (met botercrème of ganache) en je wilt deze later serveren, kun je de taart ook in zijn geheel invriezen.

Wat als je werkt met ganache?

Ganache kan een beetje tricky zijn als het gaat om invriezen. Omdat het gemaakt is van chocolade en room, kan de textuur veranderen als het ontdooit. Maar geen zorgen, met de juiste aanpak kun je alsnog een perfecte ganache-taart invriezen.

Zo doe je dat:
  • Laat de ganache volledig uitharden voordat je de taart invriest. Dit geeft het een stabiele basis.
  • Gebruik ook hier plasticfolie om de taart goed in te pakken. Zorg dat de folie de ganache raakt, zodat er geen lucht bijkomt.
  • Laat de taart na het ontdooien weer op kamertemperatuur komen. Probeer niet te haasten met ontdooien in de magnetron of oven, dit kan de textuur van de ganache verpesten.
Pro-tip:

Een taart met ganache kan er soms glimmender uitzien na het invriezen. Geen zorgen, dat is normaal! Je kunt het effect verminderen door de taart op een koele plaats te laten ontdooien in plaats van op kamertemperatuur.

Hoe vries je een taart in zonder smaak of textuur te verliezen?

Niemand zit te wachten op een taart die door het vriezen aan smaak verliest, toch? Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat jouw taart net zo lekker blijft na het invriezen:

  1. Wikkel strak in plasticfolie: Dit voorkomt vriesbrand en zorgt ervoor dat de taart zijn vocht behoudt.
  2. Voeg extra vulling toe: Taarten kunnen soms een beetje uitdrogen in de vriezer, dus een extra laagje botercrème of ganache tussen de lagen kan helpen om de vochtigheid vast te houden.
  3. Ontdooi langzaam: Laat de taart in de koelkast ontdooien voordat je hem op kamertemperatuur brengt. Dit voorkomt een te snelle condensvorming, wat de textuur kan veranderen.

Kan een taartdoos in de vriezer worden gebruikt?

Ja, een taartdoos kan zeker in de vriezer worden gebruikt! Het is zelfs een handige manier om je taart extra te beschermen. Maar let op: niet alle taartdozen zijn even geschikt voor dit doel.

Waar moet je op letten?
  • Gebruik een stevige taartdoos van karton, zoals de taartdozen in onze webshop. Deze houden de vorm van de taart goed vast en beschermen tegen stoten in de vriezer.
  • Zorg dat de taart al goed is ingepakt in plasticfolie voordat je hem in de doos plaatst. De doos helpt om de taart niet te beschadigen, maar biedt niet de isolatie die nodig is om vriesbrand te voorkomen.
  • Tip: Combineer je taartdoos met een cakeboard voor extra stevigheid, vooral als je een hoge of zware taart invriest. Kies het liefst voor een cakeboard van mdf met een folielaag, zodat er geen vocht in het karton kan trekken bij het ontdooien! 
Nog een laatste tip!

Gebruik een marker om de datum op de verpakking of doos te schrijven. Taarten kunnen tot drie maanden in de vriezer blijven zonder kwaliteitsverlies, maar na een tijdje kan het moeilijk worden om precies te onthouden hoe lang hij daar al ligt. Door een datum toe te voegen, voorkom je dat je verrast wordt met een taart die misschien niet meer zo vers is als je had gehoopt.

Conclusie

Of je nu een taart met botercrème, ganache, of zelfs een volledig gedecoreerde taart wilt invriezen, het kan allemaal – zolang je maar een paar eenvoudige stappen volgt. Met de juiste verpakking en invriestechnieken blijft je taart vers, smakelijk en perfect van structuur. En vergeet niet: een taartdoos in de vriezer is jouw beste vriend!

Zo, nu ben jij klaar om je taarten stressvrij in te vriezen en op elk gewenst moment een prachtig vers gebak op tafel te zetten! Heb je nog een goede taartdoos of cakeboard nodig? Kijk dan snel in onze webshop voor alle verpakkingsopties die je creaties veilig houden, ook in de vriezer!