Zoet! Hoorn
Van uit de hand gelopen hobby tot roze droom in Hoorn
In deze editie van Bakker in de Spotlight maken we kennis met Shana van Zoet! Hoorn. Deze 25-jarige creatieve duizendpoot uit Hoorn begon ooit met koekjes bakken voor moederdag en runt nu haar eigen bakkerij vol kleur, vrolijkheid en persoonlijkheid. Van flyers tot stickers en van Insta-posts tot grote taarten: Shana doet het allemaal zelf. “Ik had nooit durven dromen dat ik hier uiteindelijk echt mijn werk van kon maken.”
Van moeders keuken naar eigen pand
Shana noemt zichzelf een “uit de hand gelopen hobbybakker”. Haar eerste baksels waren verre van perfect. “Ik weet nog dat ik koekjes wilde bakken voor moederdag. Wat ik toen nog niet wist, is dat koekjes zacht uit de oven komen… die waren dus iets te bruin,” vertelt ze met een knipoog.
Toen ze elke donderdag en vrijdag de keuken van haar moeder in beslag nam, besefte ze dat het tijd werd voor iets groters. “Toen dacht ik: oh, dit wordt wat krap.” Eerst werkte ze vanuit een klein huurpandje, maar vorig jaar nam ze een volledig ingericht pand over. “Dat was super spannend, want het was echt een investering. Maar ik dacht: oké, nu moet ik knallen!”

Een creatieve duizendpoot in de bakwereld
Creativiteit loopt als een rode draad door alles wat Shana doet. “Ik vind alles wat maar een beetje creatief is ge-wel-dig! Alles van flyers tot stickers tot Insta-posts besteed ik daarom ook écht niet uit.”
Die persoonlijke touch zie je terug in haar werk én haar socials. Elk detail ademt haar eigen stijl: vrolijk, speels en met een flinke dosis roze.

Een bakweek vol koffie, fondant en whiteboards
Shana’s weekplanning is strak maar gezellig. “Mijn ‘bakdag’ bestaat eigenlijk uit vier dagen! Dinsdag bakken we, woensdag bereiden we alles voor, van fondant tot vullingen, en donderdag en vrijdag werk ik alles af. En ja, daar gaat een boel koffie (en soms ook wel een redbulletje) doorheen,” lacht ze.
Haar grootste hulpmiddel? “Whiteboards! Welke cake moet ik bakken? Whiteboard. Welke vullingen maken? Whiteboard. Welke deco moet ik maken? Whiteboard. Is er wat op? Whiteboard!”

Van vuurwerkshows tot kwarktaart-torens
In elke bakkerij gebeuren gekke dingen, maar Shana spant de kroon met haar kwarktaart-ervaring. “Het meest gekke is toch wel dat er iemand vroeg of ik kwarktaart kon stapelen,” vertelt ze lachend. “Vraag me niet hoe, maar het is me wel gelukt!”
Niet elk experiment ging even vlekkeloos. “Ik heb ooit een spatel mee de magnetron in gestuurd… niet wetende dat er ijzer in zit! Dus ik had een gratis vuurwerkshow op de zaak,” grinnikt ze.

Taarten met een verhaal
Sommige taarten blijven je altijd bij. Voor Shana is dat de taart die ze maakte voor haar vader. “Het was een ton met eetbare ijsblokjes en mini flesjes Jack Daniels. Dit was de eerste taart die echt ‘3D’ was, waarop mijn vader uitsprak: magnifiek. Papa geeft niet snel complimentjes en dit was de eerste ‘grote’ over een taart die ik had gemaakt.”

Guilty pleasures en chocolade-taboe
“Mijn ultieme guilty pleasure? Als de cake net gesneden is (en nog een beetje warm), stukjes van het afgesneden bovenkantje afknabbelen,” bekent ze.
Waar haar hart wél sneller van gaat kloppen? “Ik maak het aller aller allerliefst grote taarten met veel prulletjes en dingetjes. Echt een project! Daar kan ik helemaal in opgaan.”
Waar ze juist níet blij van wordt? “Chocoladedingen. Cake pops etc gaat nog, maar bonbons ofzo, daar begin ik echt niet aan.”

Inspiratie, bewondering en favoriete verpakkingen
Shana’s inspiratiebron is onuitputtelijk. “Mijn hele for you page op Insta en TikTok bestaat uit taart. Hierdoor kom ik eigenlijk altijd wel wat lekkers of wat cools tegen om weer uit te proberen!”
Ze is fan van veel bakkers, maar één ontmoeting bleef haar bij. “Ik kwam Michael van Mi’Cakery tegen in Duitsland en wat die man kan maken, dat is echt kunst!”
En qua verpakkingen is ze heel duidelijk: “Alles wat zuurstokroze is met venster! Dit past namelijk per-fect bij de vibe van Zoet! Hoorn.”
De uitdagingen van het ondernemerschap
“De grootste uitdaging is nu het bijhouden van alles wat er omheen komt kijken,” vertelt Shana. “Administratie, voorraad bijhouden, socials, nieuwe ideeën uitwerken, noem maar op!”
Toch heeft ze geen spijt van haar keuzes. “Eigenlijk heb ik van geen een keuze echt spijt, juist omdat ik van de foutjes die ik heb gemaakt zoveel heb geleerd. Eén ding zou ik alleen wel graag over willen doen, dat is het goed doorlezen van het wedstrijdreglement van de Cake & Bake zodat ik niet gediskwalificeerd zou worden,” lacht ze.
Tips voor beginnende bakkers
Voor iedereen die droomt van een eigen bakkerij, heeft Shana een duidelijke boodschap: “Kijk heel veel filmpjes, en durf heel veel fouten te maken! Hierdoor leer je het meest. Lekker buiten de lijntjes kleuren en uitproberen :)”
Social media als visitekaartje
“Je socials zijn tegenwoordig je portfolio,” benadrukt ze. “De foto’s die je hierop zet, vertegenwoordigen echt 100% wat jij neerzet. Soms lukt het mij ook niet om dit goed bij te houden of is de foto net niet wat ik had gewild, maar ik doe wel mijn best alles zo netjes mogelijk te presenteren!”
Het mooiste compliment dat ze ooit kreeg? “Dat iemand zei over hun bruidstaart: ‘Ik zou alleen al voor de taart nog een keer trouwen.’”

Toekomstdroom: een roze lunchroom in de stad
Hoewel Shana nu al een bloeiende bakkerij runt, blijft ze dromen. “Ik hoop stiekem dat ik ook een combinatie van een lunchroom/koffietentje middenin de stad kan openen! Helemaal roze, lijkt me enig!”
Meer zien van Shana?
Volg haar op:
Instagram: instagram.com/zoethoorn
Facebook: facebook.com/zoethoorn
TikTok: tiktok.com/@zoet_hoorn
Of bezoek haar website: www.zoethoorn.nl